• B2C

    B2C
    İngilizce açılımı "Business to Consumer" olan ve "İşletmeden Tüketiciye" anlamına gelen bir e-ticaret modelidir. B2C’de fiyatlar ve ürünler açık ve net şekilde yayınlanır. Ürünün teslim koşulları, garanti koşulları, fiyatı ve diğer özellikleri üretici veya satıcı tarafından tek taraflı belirlenir ve tüketicinin önüne sunulur. B2C'de tüketiciler şahıs da olabilir perakendeci bir satış kanalı da. Burada tek bir müşteri kriteri yoktur ancak genel olarak müşteriler şirket olduğunda "B2B", şahıs olduğunda ise "B2C" terimi kullanılır.
     
    B2C Çeşitleri
    B2C kendi içerisinde ikiye ayrılır.
    Birincisi; bugün oldukça sık kullandığımız sanal alışveriş mağazalarıdır. Sanal mağaza stoklarında bulunan ürünlere ve sipariş karşılığı üretici firmadan getirteceği ürünlerin üzerine kendi kar marjını ekleyerek satışa sunar. Bu mağazalardan online alışveriş yapan tüketiciler genellikle şahıstır ve siparişlerini kredi kartı veya havale yoluyla öedemelerini gerçekleştirirler. Kredi kartı ile ödeme işlemi "VPOS" denilen, İnternet üzerinden kredi kartlı alışveriş yapma olanağı sağlayan SSL sertifikalı bir ödeme mekanizmasıyla yapılır. VPOS sistemi, günümüzde oldukça sık kullandığımız POS cihazlarının Internet'e uyarlanmış şeklidir. Sanal mağazalar VPOS kullanabilmeleri için VPOS hizmeti sunan bir bankayla e-ticaret sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Bu anlaşmayı imzalayan sanal mağaza ve banka müştereken tüketicinin uğrayabileceği kanuni her türlü mağduriyeti gidermek durumundadır.
    İkincisi ise; üretici firmanın ürününü fabrika cıkış fiyatından sanal mağaza aracılığı ile tüketiciye veya perakendiciye satışını gerçekleştirmesidir. Burada sanal mağaza ürünün satış fiyatı üzerine belli bir yüzde koyarak satışların kendi sistemi üzerinden gerçekleşmesini sağlar. Sanal mağazanın belirleyeceği yüzde oranı genellikle %3 ila %10 arasında olur ve genellikle ithal ürünlerin yurt içinde satışına yönelik bir çalışma yapılır. Satışı yapılan ürünler belirli sektörlere aittir. Her ülkenin dış ticaret mevzuatı birbirine göre farklılık gösterdiğinden dolayı sektör çeşitlendirmesi dardır ancak ürün çeşitlendirmesi oldukça zengindir. Bu ikinci ayağında sanal mağazanın gümrük tarifelerini ve kargo maliyetlerini tam olarak online hesaplayabilen oldukça ciddi bir yazılıma ihtiyacı vardır. Sanal mağazanın dış ticaret uygulamalarına tam anlamıyla hakim ve gümrük işlemlerini takip eden bir ekibe ihtiyacı vardır.
     
    Neden E-ticaret
    Hayatın her alanında etkisini gösteren Gelişim Kavramı, ticaret hayatında da internet'in yaygınlaşmasıyla ticaret kavramının sınırlarını fazlasıyla genişletti. E-ticareti geleneksel ticaret yöntemlerine ilava olarak kullanan köklü kuruluşlar olduğu gibi 100% e-ticaret kavramıyla iş yapan firmalar yeni nesil ticaret kavramını geliştirerek elektronik ticaretin yaygınlaşmasında öncü rolü üstlendiler.
     
    E-ticarette dikkat edilmesi gereken noktalar
    • Sattığınız ürün veya sunduğunuz hizmet pazar ağınızın sınırlarını genişletmek ve bunu en düşük maliyetle yapmak istiyorsanız e-ticaret’le tanışmanız gerekmektedir. E-ticarete atacağınız ilk adım bir e-ticaret paketi satın almakla başlar. Satın aldığınız e-ticaret sisteminin kalitesi, size müşteri dönüşümleri olarak geri dönecektir.
    • Burada bilinmesi gereken en önemli nokta e-ticaretin sadece ürün satış sitesi açmaktan ibaret olmadığıdır.
    • Ürünün veya hizmetin pazar araştırılmasının doğru yapılması,
    • Doğru ürünün doğru pazarda sunulması,
    • Mantıklı stratejiler üreterek ürünün doğru tanıtılması
    • Doğru reklam stratejilerinin belirlenmesi
    • Hazırlanan sitenin altyapı yeterliliği ve güvenliği, site kullanıcı kolaylığı

Yukarı